Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
© Recuperare si Agrement prin Calarie Leorint 2015  by  Kis Csaba
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitati www.fonduri-ue.ro

Continutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu pozitia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
Călărie pedagogică (terapie)
Călărie de agrement
Gimnastică pe cal - Voltije
1. Călăria pedagogică

Ce înseamnă călăria pedagogică?
       Călăria pedagogică sau terapia cu ajutorul unui cal implică asezarea copilului pe cal si răspunsul acestuia la cele trei miscări de legănare ale calului.
       Activitatea se desfăaoară în locuri special amenajate pentru terapie sub îndrumarea specialistilor în domeniul logopediei si pedagogiei de recuperare. Călăria pedagogică urmăreste dezvoltarea proceselor cognitive (atentia, limbajul, memoria, gândirea, imaginatia si creativitatea).
       Terapeutul analizează răspunsul călăretului  si directionează miscările pentru a obtine obiectivele urmărite.
       Se cere recomandarea  si aprobarea medicului după care se începe tratamentul.
Călăria pedagogică este o lume specială care reuneste cai, persoane cu dizabilităti, copii si adulti din domeniul medical, pedagogic si educational. În acest proces vietile tuturor celor implicati sunt îmbogătite.
            Poate fi organizat individual sau în grup.

Efectele pozitive ale călăriei pedagogice

FIZICE: miscarile calului se propagă asupra călăretului astfel:

PSIHICE: călăria chiar dacă este un exercitiu , ea este receptată ca o bucurie;

SOCIALE: dezvoltarea respectului si dragostei pentru animale;


Terapia este recomandată în cazul următoarelor afectiuni


2. Călăria de agrement

       Visul tău cel mare este să înveti să călăresti? În fapt, nu există nimic mai frumos decât să te lasi purtat pe spatele unui cal pe care îl îndrăgesti. Dar nu poti învăta să călăresti de astăzi pe mâine.
       Ca începător, dacă vrei să înveti cum să călăresti un cal, este esential sa începi sub îndrumarea unui instructor autorizat. Încercarea de a îmblanzi un cal sau de a începe călăria pe cont propriu poate fi periculoasă. Dacă te înscrii la o scoală de călărie, este bine să cunosti aceste ponturi de la început, ca pregătire pentru începerea cursurilor. Înainte de a începe să călăresti, poartă un echipament corespunzător: pantaloni lungi, cizme create special pentru călărie, un tricou confortabil si o cască.

3. Gimnastică pe cal - Voltije

       Exercitiile de voltije au drept scop să dezvolte îndemânarea si curajul calaretilor. Ele se execută de pe loc si din mers, trecându-se progresiv de la cele mai usoare la cele mai grele si din mersuri mai încete în  mersuri mai repezi, pe măsură ce călăretii  capătă încredere si îndemânarea necesară. Cu putin exercitiu îsi vor reusi în curând statul în picioare pe spatele calului, fără a te folosi de mâini, dar si figuri mai complexe. Competitiile de gimnastică pe cal sunt adevărate sărbători pentru copii.